تصور کنید که پروژه ای 3D را آغاز کرده اید که در آن فقط یک نوع دسته بندی اشیا وجود دارد. خوب، در اینجا که فقط یک نوع دسته بندی هست، شاید نیازی به لایه بندی نباشد، اما همین که پروژه شما پیچیده تر شود و انواع دسته بندی ها بوجود آیند، به طور طبیعی تمایل به جداسازی دسته های مختلف خواهید داشت. پیشنهاد می کنم که این جداسازی ها معنادار باشند و از نام های مناسب (و البته انگلیسی – چون زبان نرم افزار انگلیسی است) استفاده کنید تا در آینده به سادگی یافت شوند و البته دیگر فواید داشتن لایه بندی اصولی را نیز تجربه کرده باشید.
پس برای پروژه های پیچیده، لایه بندی اجزای صحنه ضروری است. فراموش نکنید که این لایه ها باعث ایجاد محدودیت کار کردن شما با 3ds Max نمی شوند، بلکه شناسایی همه اجزای پروژه را آسان می کنند.
نخست این پرسش که پنجره لایه بندی 3ds Max در کجای فضای کاری قرار گرفته است؟ در پاسخ، یکی از راه های دسترسی به آن از محل منو و گروه ابزارها (Menu >>> Tools) و سپس کلیک بر روی Layer Explorer است (شکل 1).
پیشنهاد می شود که این پنجره در محل مناسب نشانده شود (Dock). از اینجا به بعد 3ds Max محل نشاندن فعلی را می شناسد و هر وقت شما این پنجره را ببندید و دوباره باز کنید، دقیقاً در همان محل تعیین شده توسط شما قرار می گیرد (شکل 2). یکی از ساده ترین روشهای باز و بسته کردن پنجره لایه بندی از مسیر دسترسی منو است (در واقع Menu >>> Tools>>> Layer Explorer).
پنجره لایه بندی محلی برای ساختن، حذف و طبقه بندی کردن لایه ها است و همینطور جایی است که در آن می توان اشیا را بین لایه های گوناگون حرکت داد.
تنظیمات لایه ها در این پنجره قابل ویرایش و مشاهده است.
به منظور سازماندهی منظم، بهتر است از نام گذاری اصولی استفاده شود.
در این پنجره، امکان تعیین رنگ، دیده شدن یا نشدن در صحنه، رندر شدن یا نشدن و بسیاری دیگر از موارد وجود دارد.
توجه کنید که لایه پیش فرض 0 با نام (default) را نمی توان تغییر نام داد (شکل 3).با استفاده از دکمه Create New Layer (شکل 4)، می توان لایه های جدید را ساخت. هر بار کلیک بر روی این دکمه، لایه های جدید را به لیست موجود در پنجره لایه بندی اضافه خواهد کرد. نمونه ای از لایه بندی یک پروژه 3D را در شکل 5 ملاحظه کنید. لایه بندی حتی می تواند برای اجزای موجود در پروژه همچون حتی نورها نیز اجرا شود.
هر لایه ای که هایلایت باشد به معنی فعال بودن آن است. به سادگی و با یک کلیک می توان لایه را هایلایت و بنابراین فعال کرد. در شکل 6 لایه فعال را مشاهده کنید.
مطابق شکل 7، هر لایه ای دارای زیر مجموعه ای از انواع اشیا است (چه فعال باشد و چه نه). فقط دقت کنید که وقتی لایه ای فعال می شود، از آن لحظه به بعد هر شی جدید ساخته شده در آن لایه قرار خواهد گرفت. بنابراین در یک زمان فقط یک لایه می تواند فعال باشد.
نکته بسیار مهم این است که لایه فعال را می توان مخفی کرد و از اینرو باید به این موضوع دقت کرد. اگر لایه فعال مخفی باشد، اشیای ساخته شده جدید را نمی توانید ببینید! پس چک کردن تنظیمات لایه ها را در نظر داشته باشید. در شکل 8، لایه فعال مخفی شده است.
هر شی یا اشیایی که در هر لایه ای موجود است را با انتخاب و سپس کشیدن ماوس (و البته با نگهداشتن کلیک چپ) می توان به لایه ای دیگر جابجا کرد. همچنین می توان از روش کلیک بر روی دکمه Add to Active Layer که در شکل 9 نشان داده شده است استفاده کرد. فقط کافی است که در آغاز اشیایی که می خواهید در لایه هایلایت شده قرار بگیرند را انتخاب کنید (چه اشیایی که در صحنه هستند و چه انتخاب در پنجره لایه ها) و سپس روی آن دکمه کلیک کنید تا همه انتخابی ها وارد لایه جدید شوند.
مطابق شکل 10، برای افزودن ستونهای جدید وارد منوی پنجره لایه بندی شوید و سپس لیست Customize را باز کنید و حالا روی Configure Columns کلیک کنید تا باز شود. در این لیست هر ستونی که نیاز است را به راحتی با ماوس به داخل پنجره بکشانید. به عنوان نمونه در شکل 11، ستون Color (رنگ لایه ها) به مجموعه ستونهای پنجره لایه بندی اضافه شده است.
برای اعمال رنگ لایه ها به همه اشیای موجود در آن لایه، لازم است که این ویژگی را برای اشیا تنظیم کنیم. یکی از ساده ترین روشها برای پی بردن به این موضوع، نگاه کردن به نماد رنگ شی یا اشیای انتخابی در پانل ویرایش است. اگر طبق شکل 12، این نماد از ترکیب رنگ سیاه و سفید تشکیل شده بود، آنوقت رنگ این شی یا اشیای انتخابی توسط لایه تعیین می شود و بنابراین مثلاً در دید سیمی یا همان Wireframe رنگ خطوط اشیا طبق رنگ لایه آنها نمایش داده می شود. البته در پنجره رنگ شی (Object Color) نیز امکان مشاهده این موضوع وجود دارد (شکل 13).
طراحی سایت توسط مدل ساز
1 Comments
خیلی کامل و عالییییییییییییییییییی
ممنون